“Ik zie dat je nog een hoop lagen af hebt te pellen”

17 maart 2023

“Ik zie dat je nog een hoop lagen af hebt te pellen”

Zo, hallo!

Een berichtje op Instagram, van iemand die ik niet ken,
niet volg en zij mij ook niet. Maar ik stond op haar lijstje van ideale klanten.
Want… ik liet niet alles van mijzelf zien op Insta en daardoor deed zij de aanname dat ik nog heel wat te ontdekken heb over mijzelf.

Mijn eerste reactie; boos! Wie was zij om dat te zeggen en het was helemaal niet waar. Ik heb al heel wat lagen afgepeld in de afgelopen jaren.
Ik typte dit in de DM die ze mij stuurde, keek ernaar en verwijderde het toen weer.

Zo ben ik 6x opnieuw begonnen aan mijn bericht aan haar. Ik kon het niet loslaten, en dan bedoel ik mijn emoties. Er werd iets aangewakkerd in mij dat ik herken.

Ik durf best te stellen dat ik een emotioneel mens ben. Ik zit niet bij een romantische film te huilen, maar ik reageer sterk op wat ik om me heen zie of voel gebeuren. Vroeger uitte ik dat direct. Totdat ik tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige in het ziekenhuis het verzoek kreeg om een cursus ‘Assertiviteit’ te volgen. Niet begrijpend keek ik naar mijn manager die toen zei dat ik mínder assertief moest leren zijn.
Van de inhoud van de cursus weet ik niet veel meer, maar ik herinner me wel dat niets ervan van toepassing was op mij. Ik zat in een klas met mensen die assertiever wilde worden en ik moest de lesstof dan maar omdraaien. Niet veel van opgestoken, behalve dat er voor emoties en gedrag geen ruimte was op deze werkvloer.

Hadden ze toen gevraagd en onderzocht met mij waar deze ‘assertiviteit’ vandaan kwam, dan waren we waarschijnlijk tot hele mooie en helpende inzichten gekomen.
Mijn vader overleed toen ik 15 was, ik ging op mijn 17e op kamers en had daar tussendoor nog een paar andere, pittige hobbels op mijn weg genomen. Genoeg om het gesprek over aan te gaan, maar misschien was dat te spannend.

Terug naar het nu. Ik word getriggerd door de opmerking; “Je hebt nog heel wat af te pellen.” Het is wederom een aanname op basis van wat je ziet, zonder het gesprek aan te gaan en de ander te (willen) leren kennen. Ik was weer even terug in het ziekenhuis…

En toch heeft het bericht me ook weer bewust gemaakt van mijn eigen aannames, de mening die ik soms heb over iets of iemand, zonder me te verdiepen, te verrijken.
Ik bekijk het van een afstandje, loop er tussendoor. Ik haal een paar keer diep adem, merk waar ik de emotie voel in mijn lijf en welke herinnering er aangewakkerd wordt. En besluit dan pas hoe te reageren.

Ik heb haar overigens bedankt voor het aanbod en aangegeven dat ik het niet ‘voel’ 😇

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook iets voor jou?

Koosnaampje

Koosnaampje

Ken je ze? Die gedachten die je bezig houden, die zich constant opdringen. Terwijl je ergens mee bezig bent, als je in bed ligt of onder de douche staat. Of als je in de auto zit.  Een stemmetje dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent, dat je niet mooi bent of...

Overtuigingen

Overtuigingen

“Ja, maar het is nu eenmaal zo.” We hebben allemaal bepaalde overtuigingen, veelal van huis uit meegekregen. Anderen heb je gaandeweg zelf toegevoegd, mede beïnvloed door je omgeving en de dingen die je meegemaakt hebt.  Sommige van die overtuigingen kunnen (heel)...

“Je bent altijd aan het werk mama.”

“Je bent altijd aan het werk mama.”

"Je bent altijd aan het werk mama." Slik... Het is donderdagavond en ik breng de kinderen naar bed. De oudste van 11 jaar vraagt wat ik morgen ga doen. "Werken" is het antwoord. Zijn blik zegt me dat hij dat jammer vindt. Een stomme 'en ik werk zodat we straks lekker...

Vertel eens

Vertel eens

"Hoe gaat een coachingsgesprek met Marloes nu in z'n werk? Wat gebruik je bijvoorbeeld voor materialen?" Je kent ze vast wel, van die kaarten met een inktvlek erop, bedacht door de Zwitserse psychiater Hermann Rorschach (1884-1922). Aan de hand van de interpretatie...

Coaching in het theater

Coaching in het theater

Nu mijn coaching plaats vindt in een heus theater, neem ik jullie graag mee in een mooie werkvorm die daarbij aansluit. Appje Als ik haar een berichtje wil sturen, denk ik wel 6 keer na over wat er precies staat en waar ik op hoop. Zal ze het interpreteren zoals ik...

Rouwpad

Rouwpad

Rouwpad Tranen, te pas en te onpas. Als er iemand op visite is, maar ook in de supermarkt. Zomaar voor de koeling, bij de toetjes. Ted is er klaar mee. Een volwassen man die staat te huilen als een klein kind. Geen controle over zijn emoties. Maar hoe meer hij...

“Lekker een harinkje happen”

“Lekker een harinkje happen”

Amsterdammer We kwamen binnen in zijn kamer, stelden ons voor en hij begon bijna direct te huilen. Meneer Veenstra (fictieve naam), net 2 weken woonachtig in dit mooie verzorgingshuis. Hij vindt er niks aan. Meneer Veenstra heeft hiervoor een aantal weken in een ander...

Generatie dingetje

Generatie dingetje

Rennen en vliegen Als moeder van 2 jonge kinderen met een baan, studie, veel sociale contacten en leuke hobby’s, word ik soms een beetje door de dag geleefd. Lang leve planningen, agenda’s, gewoonten en een vast stramien. Alles loopt op rolletjes en iedereen weet waar...

Hoe het allemaal begon

Hoe het allemaal begon

Hoe het allemaal begon Hi, wat leuk dat je hier bent! Ik ben Marloes Luijken, coach, schrijver en trainer. Ik combineer de leukste dingen en mag dat mijn werk noemen!  Vind je het leuk om te weten hoe ik tot dit punt ben gekomen, lees dan nog even verder. Wil je graag...